PERMAINAN TRADISIONAL

March 27, 2009 at 5:22 pm | Posted in People | 8 Comments

Assalamualaikum….hari ni tiba-tiba je aku rasa nak menulis tentang permainan zaman dulu²…bkn sebab ape…sebab aku ade gambar tentang permainan ni…hehehhe…kalau nak diikutkan, banyak permainan tardisional…tradisional ni maksudnye permainan dulu-dulu lah..tak termasuk psp, game pc, nitentdo, gameboy dan lain² ( ni permainan zaman sekarang)….kihkihkih…alkisahnya masa aku balik kampung 2 minggu lepas, aku ternampak budak² kampung aku sedang main permainan “BALING TIN” ( kt kampung aku dorang panggil nama²..kt kampung korang aku xtaw lah..maybe ade name lain kot…) Boleh dikatakan budak² kampung aku ni tidak kenal permainan@game² moden yang dimainkan oleh rakan² sebaya mereka yang tinggal dibandar² besar…mungkin kedudukan kampung aku yang berada di pinggir bandar kot yang membataskan pengetahuan meeka tentang game²  moden …mwahahahha… …berbalik pada permainan tadi,  kos untuk permainan ni xdela  tinggi sangat pon..kalu rezki baik mmg xgune kos…kenapa??? sebabnye mereka hanya perlu cari tin² susu cap teko @ sewaktu dengannya yang dah dibuang oleh org² kampung dan sebiji bola…(bola sepak xboleh sebab besar sgt…)…kat sini aku share gambar yang aku sempat shoot…

nota kaki : budak² bandar ade ke nak main game² cmni sekarang… 😀

TUN DR. MAHATHIR MOHAMAD

March 18, 2009 at 10:22 pm | Posted in People | 7 Comments

Tun Dr. Mahathir bin Mohamad dilahirkan pada 20 Disember 1925, juga digelar sebagai “Dr. M” dan nama penanya Che Det adalah Perdana Menteri Malaysia yang keempat. Ketika penggal kepimpinannya dari 16 Julai 1981 sehingga 31 Oktober 2003, beliau menerajui negara ke arah arus kemodenan yang amat pantas dan menyebabkan kemakmuran di segala lapisan masyarakat Malaysia.

Pencapaian terbaiknya ialah keupayaannya mengekalkan keamanan dan kedamaian dalam sebuah negara yang berbilang bangsa melalui pemeliharaan suatu golongan pertengahan orang Melayu. Walau bagaimanapun, beliau sentiasa dikritik atas gaya pemerintahannya yang autokratik dan dituduh bersifat kronisme.

Beliau juga merupakan seorang tokoh politik antarabangsa yang suka berterus-terang dan bersifat kontroversi. Beliau adalah seorang penganjur gagah nilai-nilai Asia — kapitalisme autokratik yang dianjurkan oleh negeri — sebagai alternatif kepada individualisme Amerika Syarikat dan kapitalisme dasar berkecuali (laissez-faire).

Dr Mahathir telah dikaitkan dengan pembangunan pelbagai projek mega pada zaman pemerintahannya seperti projek Kuala Lumpur City CentreMenara Berkembar PETRONAS, Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) dan Koridor Raya Multimedia (Multimedia Super Coridor/MSC). (KLCC),

Selepas persaraannya, nama Dr Mahathir terus terpahat sebagai “Bapa Pemodenan Malaysia”, negarawan ulung yang telah menjadikan Malaysia sebuah negara moden, makmur, ceria dan penuh bertenaga. Pada Jun 2005, beliau dianugerahkan sebagai Tun, pangkat kehormatan yang tertinggi di Malaysia. Melalui perkhidmatannya sebagai Perdana Menteri selama 22 tahun, beliau merupakan pemimpin paling lama yang memegang jawatan tersebut di Asia Tenggara.

Karangan kt atas aku copy dari encik wikipedia..hahhaha…pada minggu lepas aku berasa amat bertuah kerana dapat bersua muka dengan mantan perdana menteri Malaysia yang keempat dalam satu diskusi tertutup. Bagi aku, beliau adalah pemimpin yang cukup cemerlang.  Dalam diskusi tersebut, beliau cukup tenang dan tabah menjawab pelbagai soalan yang dikemukakan walaupun pada hari tersebut beliau tidak sihat.  Ok la aku xreti sangat nak mengarang ni…nanti asyik mengarut je…kat sini aku share beberapa gambar yang sempat aku shoot… 😀

nota kaki : aku cuba yang terbaik untuk dapatkan gambar2 ni kerana tempat  diskusi terlalu terhad, tiada ruang untuk bergerak bebas…ceewaaahhh…lagipun aku xde tele, aku gune kit lens aje maaa….hehehhe.

KEJOHANAN OLAHRAGA MASUM 2009

March 10, 2009 at 2:20 pm | Posted in Event | 13 Comments

Assalamualaikum buat semua yang mengikuti blog aku ni. moga kalian semua berada dala keadaan sihat hendaknya…kesempatan yang ada ni, aku nak share gambar² yang aku sempat shoot semasa Kejohanan Olahraga Masum 2009 yang berlangsung di Stadium UPM pada 7-8 mac 2009. Untuk pengetahuan semualah, kejohanan ni adalah acara tahunan MASUM atau nama panjangnye Majlis Sukan Universiti Malaysia. Aku bukan OP event ni pon tapi saje pg shoot suke2….mwahahahhaa..alang² dekat dgn kolej aku, so aku pegi jelah…Johan keseluruhan jatuh ke tangan UPM…TAHNIAH la UPM coz jadi johan…tapi universiti² lain ckp tak adil sbb?…..korang tau kenapa?…sbbnye sebahagian atlet UPM adalah atlet NEGARA….mwahahahhaaha….so korang sndiri la yang tentukan adil ke tak adil yek…special thanks to “yus pusat sukan upm” n “joey dari sam sport event”  coz byk ajar aku shoot untuk shoot sport event…. 😀 ni gambar² yang aku shoot….

 

gmbr last adlh atlet malaysia yang mewakili UPM iaitu Mohd Zafril Zuslaini…mwahahahahha

p/s : untuk gambar² lain, KLIK sini

Create a free website or blog at WordPress.com.
Entries and comments feeds.