PERMAINAN TRADISIONAL

March 27, 2009 at 5:22 pm | Posted in People | 8 Comments

Assalamualaikum….hari ni tiba-tiba je aku rasa nak menulis tentang permainan zaman dulu²…bkn sebab ape…sebab aku ade gambar tentang permainan ni…hehehhe…kalau nak diikutkan, banyak permainan tardisional…tradisional ni maksudnye permainan dulu-dulu lah..tak termasuk psp, game pc, nitentdo, gameboy dan lain² ( ni permainan zaman sekarang)….kihkihkih…alkisahnya masa aku balik kampung 2 minggu lepas, aku ternampak budak² kampung aku sedang main permainan “BALING TIN” ( kt kampung aku dorang panggil nama²..kt kampung korang aku xtaw lah..maybe ade name lain kot…) Boleh dikatakan budak² kampung aku ni tidak kenal permainan@game² moden yang dimainkan oleh rakan² sebaya mereka yang tinggal dibandar² besar…mungkin kedudukan kampung aku yang berada di pinggir bandar kot yang membataskan pengetahuan meeka tentang game²  moden …mwahahahha… …berbalik pada permainan tadi,  kos untuk permainan ni xdela  tinggi sangat pon..kalu rezki baik mmg xgune kos…kenapa??? sebabnye mereka hanya perlu cari tin² susu cap teko @ sewaktu dengannya yang dah dibuang oleh org² kampung dan sebiji bola…(bola sepak xboleh sebab besar sgt…)…kat sini aku share gambar yang aku sempat shoot…

nota kaki : budak² bandar ade ke nak main game² cmni sekarang… :D

About these ads

8 Comments »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. izza suke la permainan zaman ritu..
    teringt zaman kecik2 main lompat tali..
    ambik lajok masuk dalang tlage..

  2. aku main gak benda ni dulu
    x pakai bola..pkai buah kelapa atau limau bali…
    seronok dulu..
    xde tin pkai selipar pun jadi..hahahaha

  3. fuyooo, mengimbas kenangan dulu kecik2,hehe..
    aku dulupun main tu gak..tapi lebih banyak balik seliparlah..:P bagus betul kampung ko masih ada lagi permainan ni..ada masa aku nak pi kampung ko lah cot,hehe..gambar kedua tu memang best!!

  4. iza : hahaha..best kan zmn dulu²…main lompat tali pon best jugak…

    mario : biar betol ko pkai buah bali..kekkekekke

    acai : mmg best kan zmn kecik² dulu, xmcm skrg ( kt bandar² lah)..mainan dorg hanya game² yang xsehat..hahhaha..boleh je nk g kg aku..tggu aku kawen nanti aku hire ko jd OP…outdoor kt pantai@sawah padi..ceewaaahhh….amacam..ok x :D

  5. nice photo. awat tak tulis sajak tentang falsafah permainan tradisional ini dan kaitkan dengan dunia hari ini. contoh: ‘Layang-layang’ dengan ‘cita-cita yang tinggi’ @ ‘kesepian’. atau ‘sembunyi ibu’ dengan ‘pencarian dalam hidup’.

  6. boleh tak saya guna imeg2 tu untuk buat video clip + lagu (guna Movie Maker’ je. Untuk anak-anak saya. kami tinggal di bandar dan susah nak cari geng main benda-benda lama ni. so saya ajar anak-anak tonton video musik (lagu-lagu rakyat) dengan gambar-gambar itu. sekurang-kurangnya saya sempat bersama anak-anak. terima kasih.

    • salam zaini, thanks singgah sini…saya xberapa reti sgt buat ayat2 ni..sebab tu saya suka letak gmbr je…biar gambar bercerita…kala itu tujuannya, saya xde masalah…boleh je…sekurang2nya anak-anak kita nanti knl permainan nenekmoyang mereka suatu ketika dahulu…thanks lagi sekali :)

  7. nak share pics ni bleh?
    rindu kenangan dulu


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com. | The Pool Theme.
Entries and comments feeds.

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: