KEHIDUPAN NELAYAN

May 21, 2009 at 1:46 pm | Posted in People | 11 Comments

Assalamualaikum…seperti dijanjikan pada entry lepas, aku akn update lagi gmbar² yang sempat aku shoot masa balik kampung baru² ni…entry kali ni adlh berkenaan kehidupan nelayan…jika disebut golongan ini, mesti ramai yang tidak tahu betapa sukarnye kehidupan mereka. Mereka keluar mencari rezeki ketika kita masih enak dan lena dibuai mimpi. Sasaran mereka adalah satu iaitu pulang dengan hasil tangkapan yang banyak. Tapi rezeki mereka tidak tidak boleh dijangka, ada kalanya pulang dengan hasil yang banyak dan ada ketikanya pulang hampa…Rezeki mereka juga bergantung kepada keadaan cuaca. Andai cuaca baik, mereka dapat turun ke laut dgn senang hati…sebaliknya pula bila cuaca hujan @ angin kuat, mereka tidak dapat turun ke laut ats sebab keselamatan…

Laut sudah sebati deengan kehidupan mereka…tanyalah pada mereka tentang laut, insyaALLAH mereka boleh bagi jawapannye.. “jika pada malam tersebut hujan, maka pada pagi keesokan harinya mereka tidak akan turun ke laut kerana ombak besar ditengah laut…” ni adalah petikan kata² daripada salah seorang nelayan yang sempat aku temui…jika tidak turun ke laut maka tiadalah rezeki mereka pada hari itu…bayangkan macam mana  kehidupan mereka di musim tengkujuh…(musim tengkujuh = nelayan tidak turun ke laut pada musim ini kerana laut bergelora)…

Sebelum aku merepek  lebih panjang, korang layan lah gambar² ni dulu ye..penggambaran dijalankan di Kampung Seberang Marang, Marang, Terengganu…best shoot kat cni coz kita xperlu minta kebenaran untuk abik gambar. Orang kat sini mmg sporting…hehehehe

nota kaki 1 : kisah nelayan diaats adlh nelayan kecil@nelayan pesisir  pantai..bukan nelayan laut dalam

nota kaki 2 : teringat kata² arwah atuk aku yang juga seorang nelayan…”hidup sebagai nelayan ni susah…tapi selagi kita ingat kepada-NYA…insyaALLAH…kehidupan ni boleh diteruskan..”..AL FATIHAH untuk beliau…

Advertisements

11 Comments »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. thumbsup! =p

    • thanks…

  2. gud effort..hee..kalo x de nlayan kita pn x leh mkn ‘ikang’ kn..=p..
    smua keje sush..yg pntg halal..=)..

    • yup betul…ikang kan best…kekekke

  3. nak balik….waaa~~~~

    • balik la…
      ade aku larang???
      kekekkkee

  4. perrghhh, cantik cots..:) dah pandai main tone kaler nih,hehe..dah lama aku tak menjala…thanks for sharing bro..

    • haha..
      thanks cai..
      saje je try main tone kaler..
      tgh blaja main kaler n texture..
      TT nnt aku nk curik ilmu texture ko..
      wakakakkakakka

  5. aku tgh bt asmnt psl gelombg..aku bt la psl nlayan..membntu ni

    • thanks….
      gud luck u asgmt..

  6. cantik gambar


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.
Entries and comments feeds.

%d bloggers like this: