CANDID PEOPLE

July 13, 2009 at 12:06 pm | Posted in People | 20 Comments

Bismillahirramanirrahim….untuk entry hari isnin ni, aku nak share sedikit gambar yang sempat aku shoot di Pasar Tani Mardi pada sabtu lepas…target aku nak bermain dgn cahaya pagi…tapi sayangnye tak kesampaian sebab pagi tu mendung…so aku try untuk dapatkan shoot yang terbaik…korang layan jela ek… šŸ˜€

nota kaki : bile nak makan durian ni…ahaks…

Advertisements

KEHIDUPAN NELAYAN

May 21, 2009 at 1:46 pm | Posted in People | 11 Comments

Assalamualaikum…seperti dijanjikan pada entry lepas, aku akn update lagi gmbarĀ² yang sempat aku shoot masa balik kampung baruĀ² ni…entry kali ni adlh berkenaan kehidupan nelayan…jika disebut golongan ini, mesti ramai yang tidak tahu betapa sukarnye kehidupan mereka. Mereka keluar mencari rezeki ketika kita masih enak dan lena dibuai mimpi. Sasaran mereka adalah satu iaitu pulang dengan hasil tangkapan yang banyak. Tapi rezeki mereka tidak tidak boleh dijangka, ada kalanya pulang dengan hasil yang banyak dan ada ketikanya pulang hampa…Rezeki mereka juga bergantung kepada keadaan cuaca. Andai cuaca baik, mereka dapat turun ke laut dgn senang hati…sebaliknya pula bila cuaca hujan @ angin kuat, mereka tidak dapat turun ke laut ats sebab keselamatan…

Laut sudah sebati deengan kehidupan mereka…tanyalah pada mereka tentang laut, insyaALLAH mereka boleh bagi jawapannye.. “jika pada malam tersebut hujan, maka pada pagi keesokan harinya mereka tidak akan turun ke laut kerana ombak besar ditengah laut…” ni adalah petikan kataĀ² daripada salah seorang nelayan yang sempat aku temui…jika tidak turun ke laut maka tiadalah rezeki mereka pada hari itu…bayangkan macam manaĀ  kehidupan mereka di musim tengkujuh…(musim tengkujuh = nelayan tidak turun ke laut pada musim ini kerana laut bergelora)…

Sebelum aku merepekĀ  lebih panjang, korang layan lah gambarĀ² ni dulu ye..penggambaran dijalankan di Kampung Seberang Marang, Marang, Terengganu…best shoot kat cni coz kita xperlu minta kebenaran untuk abik gambar. Orang kat sini mmg sporting…hehehehe

nota kaki 1 : kisah nelayan diaats adlh nelayan kecil@nelayan pesisirĀ  pantai..bukan nelayan laut dalam

nota kaki 2 : teringat kataĀ² arwah atuk aku yang juga seorang nelayan…”hidup sebagai nelayan ni susah…tapi selagi kita ingat kepada-NYA…insyaALLAH…kehidupan ni boleh diteruskan..”..AL FATIHAH untuk beliau…

ANAK BUAH AKU

April 6, 2009 at 3:38 pm | Posted in People | 10 Comments

AssalamualaikumĀ  WBT buat sahabatĀ² yang masih lagi diberi nikmat oleh Yang Maha Esa untuk hidup didunia ini..moga kalian sihat sejahtera hendaknya…Dah seminggu xjenguk blog ni..bukan ape, kesibukan tugasĀ² hakiki dan ditambah pula dengan tugasĀ² rencam menjadikan aku teramat sibuk…huhuhu..tp Alhamdulillah sumenye dapat diselesaikan satu persatu. Semalam baru sahaja berlalunyeĀ  Majlis Makan Malam & Penganugerahan Kolej Kelima yang diadakan di Berjaya Times Square Hotel & Convention Centre.

Oklah..aku bukan nak citer pasal makan malam,tapi pasal anak buah pertama aku. nama budak ni NURAINI RASYIQAH…anak akak aku. kitorang kat rumah panggil dia iqa je. senang n pendek…hehehhe..iqa lahir 5 hari sebelum raye aidilfitri tahun lepas..kalau la akak aku hold skit lagi..konpem lahir pada hari raye…mwahahahah…(aku dh stat merepek)…masa iqa lahir dulu aku xdpt shoot gmbr dia sebab aku kt Selangor.iqa kat terengganu..mcm mane nak shoot.lagipun aku jarang blk kg.huhu..skrg iqa dh besar.dh pandai hisap jari n paling penting pandai posing…xcaye??? korang tengok la gambarĀ² ni…iqa versi black n white… šŸ˜€

nota kaki : comel kan anak buah aku..kekekeke…

Next Page »

Blog at WordPress.com.
Entries and comments feeds.