SETELAH SETAHUN MEMEGANG KAMERA ;)

December 29, 2009 at 4:33 pm | Posted in Rencam | 14 Comments

Bismillahirramanirrahim…ini adalah entry terakhir bagi tahun 2009… 😉

ALHAMDULILLAH…penghujung disember ni telah cukup setahun aku memiliki kamera @ DSLR sendiri. Sepanjang tempoh memegang kamera ini telah banyak yang aku pelajari. Terlalu banyak. Dari tak tahu apa-apa tentang aperture, shutter speed, iso, white balance dan lain-lain, sekarang aku sudah tahu serba sedikit tentang ilmu tersebut. Dari tidak ada keyakinan untuk mengambil gambar dihadapan orang ramai, kini aku sudah mula ade sedikit keyakinan dan kekuatan untuk mengambil gambar dihadapan orang ramai.

Dalam masa setahun ni la jugak aku mula mengenali rakan-rakan photographer yang pada mulanya hanya kenal di alam blog @ web @ forum  tapi kini mula menjadi rakan lepak @ minum @ ngeteh 😉 Mereka inilah jugaklah yang menjadi guru @ sumber rujukan aku. Antaranya ialah Acaii Jawe, Kerul, Zayd, Nanba, Zubir Juzad, Peveyhack, Azizil, Matranggie, Shairulfaiz, Shazli Shamsuddin,  Geng Bangi, Photographer² UPM, Photographer² Kolej Kelima & ramai lagilah yang menjadi rujukan aku.hehehe. Korang memang terbaik.

Teaser Majlis Pertunangan Moon, 25 Disember 2009

Tahun 2009 memang aku set untuk aku belajar sebab ini merupakan tahun pertama aku belajar ambil gambar perkahwinan. Disebabkan itulah aku banyak kali tag @ follow rakan-rakan aku. Dari situ aku banyak belajar selok belok tentang gambar perkahwinan. Walaupun aku set  2009 untuk belajar, tapi ada juga rakan-rakan yang berminat dengan hasil kerja aku. ALHAMDULILLAH… dengan izin Yang Maha Esa, aku telah selesaikan job tersebut. Thanks kerana percayakan hasil kerja aku. InsyaALLAH tahun 2010 yang bakal menjelang beberapa hari dari sekarang, aku akan bekerja dengan  lebih keras  lagi untuk bidang yang aku minat.

Ribuan terima kasih kepada semua yang sentiasa memberikan sokongan kepada aku selama ni…Doakan aku berjaya 😉 Sebelum tu, teaser kat atas aku tunggu Official Photographer iaitu nanba update dulu..lepas tu baru aku update full entry..hehe..

nota kaki : peha aku injured akibat main bola petang semalam…nak luruskan kaki pun terasa sakit..huhu

Khairul Hafiz Mohammad a.k.a Cot
Photographer
Email : khaihafiz@gmail.com
Tel : 012 9486247
Blog : https://cotscreative.wordpress.com

Advertisements

14 Comments »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Salamualaik kochek….mung jadi juru gambo ke le ni?smart gambor 2 tuh.Kos tuk dapat kamera tuh berape eh?

    • wslm kepih..
      waaa..
      lame dok jupe mg..
      hehehe…
      aku buat part time..
      abik gambar org kawen…
      tenkiu weh..
      psl kos untuk kmera tu kene tgk jenis kamera yang nak dibeli lah..
      ade yg murah n ade yg mahal..
      kalu level mbeginer@baru nak berjinak dgn kmera ni dlm 3k kebawah lah..
      hehhe..
      ape2 hal roger je 😉

  2. pape pon, (tetibe pape pon)
    aku ucapkan selamat berjaya dlm menerokai bidang yg mu minat..
    best of lucks~

    semuge sukses ya pak 🙂

    • hahaha…
      mcm2 la mu ni dila..
      thanks ats sokongan yg mg beri slame ni..
      hehehe…
      selamat menempuh sem terakhir 😉

  3. cots..insyallah boleh buat yg terbaik lepas nie…yg penting kena percaya pada diri sendiri dan punyai semangat serta kerjasama…tq sekali lagi nama aku pon ko selitkan sekali..huhuhuhu…

    p/s: pasal rahsia kamera tue sebenarnya aku dpt dari seseorang yg berkata ” ko kena memahami kamera ko dulu, nape ko nk tukar system padahal ko sendiri pon tk memahami kamera sediada skrg ” sebb tue aku semangat balik menggunakan nikon…kalau ko tak caya aku tunjuk gmbr RAW aku..huhuhu skin tone dah cun..btw klu dlm low light masih mcm hampeh..hehehe

    • salam paiz…siot je..shasha konon..cissss…kekekeke
      thanks wei…aku try buat yg terbaik pasni…ko pun moga makin maju beb…
      ooo..patut la xjadi tukar sistem..dh kena basuh rupenye..hahaha..
      tapi serius laa..
      gmbr ko mmg cun…
      pasni nk menuntut ngn ko la plk…
      blh try mate ikan..
      dlm low light mmg ssh skit la..
      kmera kita bknnye ade iso tggi…ehhehe
      so kne bli led la plk…
      kekkekekekkekeke

  4. Power lar Cot.. aku mmg suka gambar ni.. Thanks assist aku haritu..

    • hahaha…
      thanks wei bg aku folo..
      n thanks tlg pgg lighting…
      lps ni kene bwk stand la plk..
      xyah susah² nk kne pgg lampu..
      kekekekkeke

  5. terbaiklah cot!! selamat ulang tahun perkahwinan,oppss silap,hahaha..:) semoga satu hari nanti ko dapat bergerak sendiri..aku tahu ko memang berbakat dalam bidang ni..kena diasah lagi biar tajam,hehe..thanks sebab selalu tolong aku ye cot..:) nanti kalo ko dah terer mesti aku segan nak mintak tolong,huhu

    • salam sifooo…brengsek…bile ms plk aku kawen ni..wakakakkaka…insyaALLAH..aku cuba yang terbaik lps ni…thanks byk ajar aku dlm weding fotografi ni…rasenye ko la org yg paling byk ajar aku selain internet…hehhehe…cisss…byk la ko..kalu nk mintak tlg bgtau jela…takut ko plk yg xleh ajak ngeteh pasni…mklum laaa..job masyukk..wakakakakaka…thanks caii…jom ngeteh 😉

  6. nothing to say, tp, nway, all the best untuk next year ea! 😉

    • thanks ima…
      gudluck untuk event² kolej semester ni 😉

  7. Hepi Camera Anniversary cot..hahaha,boleh ke??…dah setahun ni aku taw ko dah ada perubahan sikit demi sdikit..makin lama makin mantap dah ni, semoga maju jaya cot..:)

    • hahaha… boleh kot wish kt kmera aku2.. kekeke.. thank skerull.. aku kne kje kuat lg ni.. nk kjr korang yg dh jauh kedepan.. haha.. thanks byk ajar aku selame ni 😉


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.
Entries and comments feeds.

%d bloggers like this: