MAJLIS PERKAHWINAN RAIHAN & FADZLI

December 7, 2009 at 1:57 pm | Posted in Wedding | 18 Comments

Bismillahirramanirrahim…untuk entri kali ini aku nak share serba sedikit tentang Majlis Perkahwinan Raihan & Fadzli yang berlangsung di Dewan Ideal UPM. Sebelum itu, baru-baru ini ada seorang kawan tanya aku tentang “TAG ALONG” ( dalam bahasa fotografi) @ bahasa mudahnya ikut kawan ambil gambar. Lebih kurang macam ni lah bunyinya ” apsal ko selalu ikut kawan pegi abik gambar. ape yang ko dapat r…mesti dapat penat je kan…ko bukan dapat duit pun..”

Aku jawab ringkas je…pengalaman adalah segalanya…hehehe…Bagi aku bila “tag along” ni, aku tak pernah berharap dapat apa-apa bayaran daripada orang yang kita ikut tu. Nak kata penat tu memanglah penat. Tapi apa yang utama adalah pengalaman yang kita dapat bagaimana untuk handle sesebuah majlis. Dari situ kita dapat belajar macam-macam benda. Bagi orang macam aku yang tak mampu nak pergi bengkel@seminar tentang fotografi ni, dengan cara tu jelah aku belajar 😉 Ape pulak pendapat korang yer…layan dulu gambar-gambar ni…


Official Photographer untuk event ni adalah sahabat aku,zubir…aku hanya pegi meyemak je sebab majlis ni dekat sangat dengan rumah aku…tak sampai 5 minit pun..dalam upm jugaklah..hehehe..seorang lagi yang ikut zubir pada hari kejadian adalah syereen…Bercerita mengenai majlis ni, memang best sebab pelamin dia cantik. Ditambah lagi dengan telatah DJ yang happening je + memainkan lagu-lagu yang syahdu je..bikin hati ini menyanyi bersama-sama…kekekekkeke…Untuk Outdoor pulak kitorang shoot dekat ladang upm…ladang yang sama dengan pkok paling femes kt malaysia ni ( ye kot ) tapi tak gunakan pun pkok tu..sebab pada hari kejadian ada 2 lagi pengantin lain yang sedang tunggu turn untuk shoot dekat pokok tu..hehehe..

Untuk event ni 90% aku gune lens 17-55…hehe..Buat Raihan & Fadzli, moga berbahagia ke akhir hayat 😉

nota kaki : sekarang musim sakit mata..jaga kesihatan ye kawan² 😉

Advertisements

18 Comments »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Saya memang setuju dengan jawapan saudara cot tadi sebanyak 200% ..pengalaman dan latihan adalah lebih berharga. Kalau takde dua2 ni mana nak datang duit kalau shoot pun tak lawa.. Aku tak pernah tag zubir ko tau.. sob sob sob.

    • betul² nanba…
      yang penting, pengalaman kan..
      hahahha…
      shoot la bagai nak rak mcm mane pon..
      tp kalu xleh nk handle mjlis@gmbr cannot go,
      xboleh buat ape jugak kn..
      hehehehhhee

  2. Ekh mcm kenal jer background pic last2 tue =p

    Nyway, nice work again kocot!

    Ko saket mata x?

    • pa’an..
      mmg ko knl pn tmpt ni..
      upm la katekan…
      kekekeke…
      stkt ni blum kne lagi..ALHAMDULILLAH..
      thanks..
      bile 50D mau kuar..
      kekekekkee

  3. pergghh, makin lama makin mantap nampaknya gambar2 ko cot..:) bagus2!! betul tu, pengalaman handle majlis sbnrnya sangat berharga..bleh skip masa beberapa bulan buat kesilapan kalau rajin follow ikut OP,hehe..

    Weh, lain kali bleh aku try 17-55 plak lah,ahhahaa.,.manlah tau tiba2 aku terbeli ke?kekekkeke..

    • thanks caii…
      ni hasil tunjuk ajar ko gak 😉
      stuju…
      kalu folo OP blh blja mane yg kurang..
      confident level pun akan b’tambah bile kita shoot lps²..
      hehhe..
      aritu kan ko dh try lens tu..
      kekekekekeke..
      nanti next time folo ko aku bwk.. 😉

  4. as usual gambar2 ko mmg aku suka la chot…WB mmg chun melechun! beshnya main 17-55…

    • thanks carit…
      untuk event ni aku saje je gune 17-55..
      slame ni asik gune wide je…
      tukar slera skali skala..
      hahahha….

  5. terbaik la boh

    • thanks lehe…
      bile mau folo ko plk…
      dgr citer job byk masyuk skrg..
      hahahha

      • mahu folo jugak…aku ni bertahun2 main jugak la takde masyuk smpai skang…fail marketing aku nih…blajar je la byk2 lagik…

  6. carit boleh je..
    kalu ade job aku bgtaw…
    kite same² bljar 😉

  7. hhehehe cantek!!!!

  8. 17-55..lens mantap,kasi pinjam leh,70-200 pun nak jugak,hihi..smart cot 2nd last tu..

    • kerul, hahahaha…
      mmg best lens tu..
      next time aku folo ko aku bwk..
      buleh testing..
      kekekkeke

  9. Wahh…dah masuk gear 5 ni..nampaknya…aku pun sokong ko cots..nasib la otai2 yg kita kenal jenis yg baik hati dan hensem..hee..heee…boleh skip masa belajar. Tapi yg penting kita pun kena sungguh2 nak belajar…

    Bila nak ambik gambar ngan beskal tua acaii ni??

  10. Cots tanya sikit…aku dah edit gambar agak sharp..tapi bilo aku upload kat blog neper dia jadi cam kurg terang…nampak blur2 jah…leh ajari aku dok?
    ? Jeles tul bila tengok gambar2 ko ngan acai nampak bersih n suci je…hee..hee..ko leh email aku deh..zakuan@e-zakat.com.my

    • salam awe…
      sungguh b’tuah kan kite we..
      dpt sifoo yang baik hati..
      kekekke
      pasal gambar² maybe sebab ko upload direct melalui wordpress kot…
      biasenya kebanyakan photog akan ade account lain samada kt FLICKR @ PHOTOBUCKET dan lain untuk simpan gambar dorang (kire mcm show room @ stor lah)..dorang akan upload kat situ dulu pastu baru link kan URL gmbr tersebut kt blog dorang…
      contoh mcm aku guna photobucket..
      acaii plk gune flickr..
      mula-mula ni cuba ko try bukak account photobucket dulu…
      upload kat citu dulu pastu baru link gmbr ke blog…
      harap dapat bantu ko awe..
      pape hal roger je..
      heheh

      *aku dh try naik beskal tua caii mggu lps…
      syok jugak..kekkeke


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.
Entries and comments feeds.

%d bloggers like this: