BELAJAR TANGKAP GAMBAR :)

October 6, 2009 at 2:02 pm | Posted in Rencam | 14 Comments

Bismillahirramanirrahim…moga sahabat semua berada dalam keadaan sihat hendahnya..sekarang kita masih lagi berada di bulan syawal, masih ramai yang buat rumah terbuka..hehehe. Untuk entry selepas raye ni aku nak share sedikit gambar masa mula² aku belajar tangkap gambar. Ni majlis pertunangan sahabat aku masa belajar kat upm, shahruddin & cham.

Atas niat untuk belajar & berbekalkan peralatan yang tak seberapa, aku ikut rombongan pihak lelaki untuk shoot majlis ni. Pada masa² seting kamera pun aku xberapa terrer sangat ( skrg pn xterer lg 😀 )…Majlis ni sangat ringkas…lps je sarung cincin, trus mkn² dan tiada pose²..maklumlah masa² xde OP..kire aku la OP tak berbayor…hahahha…bukan main semangat lagi aku shoot majlis²….penat jugak lah..maklum laa..1st time shoot majlis macam ni.. :D..korang layan la gambar ni..

So ni lah gambar masa mula² aku belajar abik gambar event macam ni…abis je majlis ni aku review balik gambar yg aku shoot. Serius aku agak kecewa sebab xmampu hasilkan gambar² yang cantik. Tapi tu xjadi halangan untuk aku terus ambil gambar. Sejak dari tu, aku tanamkan hasrat untuk buat gambar cantik. ..Dari situ jugaklah aku mula kenal rakan² photog…banyak benda yang aku belajar dari dorang…dan sampai sekarang aku masih lagi belajar tentang ilmu fotografi ni…korang layan la skit lagi gambar ni…sebab aku nak korang tau yang aku bermula dari kosong..bkn stat je abik gambar, trus dapat gambar cantik..hehehe

Sekarang, gambar aku masih lagi xcantik, tapi aku terus berusaha untuk hasilkan gambar yang cantik. Buat rakan²@newbie yang baru berjinak² dengan dunia ni, belajar la ye..jgn harapkan gear shja yang mahal tapi ilmu tu xde…mcm mana nak hasikan gambar yang cantik kan..hehehe.Alhamdulillah…ade orang dh mula minat dgn hasil kerja aku & aku dh mula dapat tempahan untuk shoot wedding…buat rakan² yang sentiasa berikan sokongan kepada aku, thanks sgt²..aku masih memerlukan komen² & cacian dari kalian untuk menjadi motivasi kpd aku…THANKS…

nota kaki : ade sape² buat open house tak minggu ni..hehehe

Advertisements

14 Comments »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Salam cot, waaa, ko untunglah cots, time nak belajar gear semua senang diperolehi,hehe..jgn rendah diri sangat cots..gambar ko pun boleh tahan siot..:) dengan pengalaman mesti gambar2 ko akan lebih power tau,chaiyok2!!

    • wslm caii..hahaha…xdela senang mane caii. lame jugak la kumpul duit nk beli kmera²..hehehe…psl rendah diri² mmg stail aku dari dulu kot 😀 pape pun gambar2 ko tetap jd pujaan hatiku…kekekkekee…bile ko free?..mau ajk ngeteh..haha

  2. pergh.. bole tahan a bro..
    ni nti kalo nk kne bayo la skrg ni erk..
    mende maen sen la..
    bole kire harga saing² a ek..
    bole nego lagi a..
    tp market mung area lembah kelang je..
    doh kalo kt ganu cene plok??

    ilmu mcm sikit² lme² jadi bukit gok..
    umpama buah cempedak di luaq pagar..

    then mcm mung kate la.. kalo gear je mahal..
    dok tahu starang.. xleh watper juge..

    kalo terer gune henset pun bole..
    bakat itu Allah bagi deh..
    Alhamdulillah…
    ok bro.. keep it up good work…

    • mwahahha…
      mcm wat karangan doh mu ni bujuk…
      psl hrga klu nok tau, mg pm aku..
      yup..
      ilmu sgt penting…
      tp kalau dh dikurniakan bakat yg kreatif, tu satu kelebihan..
      hehhee..
      tq bro…

  3. keep up da gud work…
    selamat berjaye~

    • thanks dila…
      mane kuih raye u aku wei..
      mwahhahaha

      • erkk…
        nak kueh kene g braye umah aku lewr kocot..hee~
        sowi..xde kueh da..kalo nk jugak tggu open house k5 nnti yerk~ ahahah~

      • ceh..
        raye k5 nk wtpe..
        tu bkn kuih raye mg..
        hehhehehe

  4. sikit2 lama2 jadi bukit…
    btw,all the best in photog journey~ =D

    • thanks ima…
      nak kawen t jgn lupe jmput yek.. 😛

  5. eeay..
    na angpau~

    • salam ann…
      ish bdk ni..
      mintak angpau plk..
      nk angpau dtg la beraye kt rmh..
      hhahahaha… 😛

  6. comel doh gu gambar2 demo tu…cot demo ada join DM (digital mukmin) ustaz azhar idrus punya..hari tu kawe ada jumpo geng dio kat pantai telok kemang..ada gak la dok sembang2…geng2 dio banyak jugak buat outing ni..area ganu…geng2 dia ni banyak kejo pelantar petronas..no wonder la geng2 ni punya DSLR dasyat2 sebab duit tak de hal nyerrr geng ni..kawe pun nak try singgah kat DM…

    • salam awe…aku ade join jugak DM..tapi xdela aktif sgt..hehe…dorang mmg byk buat outing kt area trg..susah la we nk join sbb aku duk serdang..hehe…singgah la we..gambar ustaz azhar mmg power…jgn teracun dgn gear dia dah la..hahahhaa..thanks wei..aku kne byk belajar lagi ni.. 😀


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.
Entries and comments feeds.

%d bloggers like this: